Pasica
Na kratko o naši kmetiji PDF natisni E-pošta

domacijaDOMAČIJA
Do leta 2007 smo Polonca, Primož, Ajda, Tinkara in Jerca živeli na preko 200 let stari Šuštarjevi domačiji, ki je stisnjena med hišami vasi Hotemaže. Ob naših njivah, na robu vasi, smo leta 1991 postavili velik kozolec prepeljan iz Savinjske doline. Novo domovanje smo zgradili iz naravnih materialov; les in ilovica, za izolacijo pa uporabili volno naših ovc. Med gospodarskim poslopjem in domom gradimo tudi kaščo, namenjeno prodaji, razstavam, otroškim in drugim delavnicam ter študentom, ki na kmetiji opravljajo prakso.

ribnik_spiralaSPIRALNA GREDA in NARAVNI BAZEN
Leta 2010 smo pod vodstvom avstrijske permakulturne učiteljice dr. Marlies Oertner zasadili veliko skalno spiralno gredo, na kateri uspeva preko 100 začimbnih in zeliščnih rastlin. Ob njej smo uredili še naravni bazen, ki služi tudi kot požarni bazen in dobrodošla poletna osvežitev. Dokončno podobo naravnemu bazenu in okolicii bodo ustvarile vodne rastline, ki skrbijo tudi za čiščenje vode.

EKOLOŠKA PRIDELAVA in VZREJA
Že od začetne usmeritve v kmetijstvo, svoje površine obdelujemo sonaravno, v ekološko kontrolo pa smo se vključili leta 1997. Primož je tudi permakulturni učitelj in predsednik Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije. Aktivno sodeluje pri promociji sonaravnega življenja od vrtev, do učencev in predajanja izkušenj odraslim.
zelenjavaUkvarjamo se s pridelavo raznovrstne zelenjave; buče hokaido in maslenke, paprike, krompir, topinambur stročji fižol, čebula, česen, zelje, ohrovt, zelena... Naša 150-glava čreda ovc je jezersko solčavske pasme. Od konca junija do sredine septembra jih pasemo na pobočju Grintovca, spomladi in jeseni v Kokri, zimo pa preživijo v Hotemažah. Kokoši v prosti reji skupaj z mobilnim kokošnjakom premikamo po kmetiji. Svoje delo opravljajo tudi prašiči krško-poljske pasme, ki nam z veseljem pospravijo ostanke pridelkov ter preorjejo, pognojijo in razplevelijo njivo.
Kolobarjenje je pri pridelovanju zelenjave zelo pomembno, vendar moramo biti zaradi majhnih površin bolj iznajdljivi. Semena vzgojimo sami, gnojimo s kompostom, za varstvo rastlin pa uporabljamo naravne pripravke. Nekaterih vsiljivcev, kot sta koloradski hrošč in rdeči polž, pa se lotimo kar ročno.

PRODAJA IZDELKOV
Zelenjavo prodajamo neposredno na kmetiji, na ekoloških tržnicah, oskrbujemo pa tudi nekaj restavracij. Ovce prodajamo za plemenske živali, del mesa predelamo in volno pa nam partnerji v Avstriji predelajo za izolacijo stavb.